• Slideshow
  • Slideshow
Home Categorie blog Excursie "Ecologische boerderij Arink"
Excursie "Ecologische boerderij Arink" PDF Afdrukken E-mailadres
zondag 20 mei 2012 20:49

Excursie "Ecologische boerderij Arink".

Zondagmorgen de 25e september, een mooie zonnige dag, ondernamen we de excursie naar de ecologische boerderij Arink.
Rond 10.30 uur verzamelden zich 26 personen op het boerenerf aan de Gasteveldsdijk te Lievelde, waar we hartelijk welkom werden geheten door John en Lianne.

In het jaar 1991 zijn John en Lianne uit idealisme begonnen met biologisch boeren, met de wens om duurzame landbouw te creëren.
Ze hadden geen geloof meer in de richting die het reguliere boerenbedrijf was ingeslagen.
Belangrijk voor het biologisch boeren is volgens John en Lianne een gesloten kringloop.
Dit begint bij het voeren van de dieren met voedsel dat op de boerderij zelf is verbouwd tot en met de bemesting van het land door de eigen dieren.Ze gebruiken geen hulpmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor dier en milieu, maar duurzaam zijn.
Het bedrijf is antibioticum vrij en bestrijdingsmiddelen zijn taboe, schoffelen gaat met de machine.Ze beschikken over 70 hectare land. Hiervan is 20 hectare natuurland.
Zoals eerder vermeld wordt het land bemest door de eigen dieren. De functie van kunstmest, welke de reguliere agrariërs gebruiken, is op de biologische boerderij vervangen door de aanwezigheid van vlinderbloemige planten tussen het gras op het land.Op het bedrijf lopen 55 stuks melkvee en 70 stuks jong- en vleesvee, allen van het Fries Hollandse ras. De geboren kalveren blijven gedurende 1 week bij de moeder. Daarna krijgen ze een "pleegmoeder" toegewezen. Een "pleegmoeder" krijgt maximaal 4 kalveren onder haar hoede.
Belangrijk is het dat de dieren zoveel mogelijk een vrije weidegang genieten. Zodra het weer het dan ook toelaat gaan de dieren naar buiten, vaak al vanaf begin april. Als het weer het niet meer toelaat gaan ze weer op stal, dit jaar in december.
Nieuwe aanwas van dieren geschiedt overwegend door dekking met eigen stieren en af en toe door het aantrekken van een dekstier van een ander biologisch bedrijf.De dieren worden gevoed met eigen verbouwde gewassen, zoals gras, mais en rogge.
Rogge is het eigen verbouwde krachtvoer voor de dieren. De roggekorrel wordt droog opgeslagen in silo's en op moment van gebruik geplet. De rest van de rogge wordt tot strobalen geperst.John en Lianne leveren biologisch vlees en zuivel, via DistrEko (distributiekanaal voor ecologische producten) en Aurora (verwerker van biologische melkproducten tot biologische kaas), aan biologische winkels. Via DistrEko en Aurora beschikken zij zelf, voor eigen consumptie, ook over andere niet zelfgeproduceerde biologische producten zoals groente, fruit, kaas en brood. Naast de eigen geproduceerde biologisch geproduceerde producten zijn deze producten tevens voor een ieder te koop in het winkeltje op de ecologische boerderij Arink.Om te voorzien in een eigen stroomvoorziening hebben John en Lianne reeds in het jaar 2008 zonnepanelen aangeschaft. Het aantal zonnepanelen bleek echter niet voldoende te zijn om geheel in de eigen stroomvoorziening te kunnen voorzien. Dit jaar zijn er daarom meer zonnepanelen bijgeplaatst. De zonnepanelen leveren tesamen een vermogen van 30 KW/uur waardoor de zelfvoorziende stroomlevering is gerealiseerd.

John en Lianne bedankt voor de gastvrijheid en de interressante rondleiding!

Laatst aangepast op zondag 20 mei 2012 20:52