• Slideshow
  • Slideshow
Home Categorie blog Vragender Veen
Vragender Veen PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
zondag 16 mei 2010 14:22

Zondagmorgen de 16e mei, sinds lange tijd een mooie haast zonnige dag, ondernemen we de excursie naar het Vragender Veen.
Met 20 personen trokken we, onder leiding van Jan Geerdinck, het veen in.
Alle 20, sommigen met de nodige ondersteuning en desondanks natte voeten, hebben de leerzame en enerverende tocht van 2 uur overleefd. Wij danken Jan voor deze leerzame en humorrijke excursie. Wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar.
Drie kilometer ten oosten van het Achterhoekse kerkdorp Vragender, tussen Lichtenvoorde en Winterswijk, ligt een uniek hoogveengebied. Hoogveen dat nog leeft. Het groeit aan. In Nederland is er nog geen honderd hectare levend hoogveen meer over.
Het Vragender Veen, dat onderdeel uitmaakt van het Korenburger Veen is 110 hectare groot.
De Stichting Marke Vragender Veen heeft daarvan 35 hectare in eigendom en 46 hectare in beheer. Rond het veen ligt een bufferzone die het eigenlijke veen moet beschermen tegen de instroom van voedselrijk water, dat schadelijk is. Het gebied wordt al meer dan vijftig jaar met succes beheerd door de Stichting Marke Vragender Veen, een agrarische natuurbeschermingsorganisatie.

Het Vragender Veen is een restant van een moerasgebied, dat zich over een groot deel van de Achterhoek en het aangrenzende Duitsland uitstrekte. Het veen werd door de boeren uit Vragender gebruikt om turf en geriefhout te winnen.
Om het veengebied in stand te houden is eind vorige eeuw, samen met de gemeente Winterswijk en de Vereniging Natuurmonumenten, een herstelplan gemaakt. Het doel is om de waterstand in het hele veengebied te verbeteren. Daarvoor zijn dammen aangelegd en is het veen in compartimenten ingedeeld. Daardoor zijn er verschillende waterhoogten. Het plan is succesvol, want het zeldzame hoogveen groeit weer.
De bufferzone rond het veen is zo ingericht dat het landschapspatroon sterk overeenkomt met de situatie in de landbouw in de jaren dertig. Dat is gedaan om extra cultuurhistorische waarden van het veen te behouden.
Bron: www.vragenderveen.nl

excursieZonnedauwZonnedauw